Met de donkere kerstdagen voor de deur zie je overal gezellige lichtjes. Maar als de kerstboom weg is voelt de woonkamer ineens erg kil aan. Uiteraard kunnen we met kaarsen de warme sfeer terug halen. Maar hoe zit het eigenlijk met de verlichting in huis. Kan die misschien verbeterd worden en hoe doe je dat?

Goede verlichting voor een ruimte is erg belangrijk, maar bij een verhuizing komt verlichting op de laatste plaats. Regelmatig kom ik bij mensen nog losse peertjes tegen waar een lamp moet komen. Om het nieuwe jaar goed te beginnen krijgen jullie tips om tgoede verlichting in huis te krijgen.

Functie en verdeling

De basis voor een goede verlichting in huis is de verdeling maar ook de functie is van belang. Kijk naar de ruimte en bepaal waar je welk soort licht nodig hebt. Is het werklicht, algemeen licht of sfeerlicht. Op sommige plekken wil je net alleen werklicht hebben, maar ook sfeerlicht. Denk maar aan de eettafel. Hier lees je de krant bij werklicht en eet je ’s avond met vrienden bij sfeerlicht. Ook in de keuken wil je goed licht hebben waar je gaan snijden, maar als je klaar bent mag het wel wat minder fel licht branden.

Zone’s

Ook de locatie van de lamp is erg belangrijk. Je kunt de hoogte het beste in drie zone’ s opdelen. In deze drie zone’ s is verlichting gewenst. Soms zie je ’s avonds goed dat alleen verlichting is in het midden gedeelte (zone 2) van het huis. Hierdoor wordt het huis optisch veel kleiner. Kies dus voor een mooie mix tussen spots (zone 1) hanglampen (zone 2) en verlichting op de vloer.

Kleurtemperatuur

Je hebt in de natuur al heel veel verschillende soorten licht. Denk maar aan warm kaarslicht ten opzichte van koel noorderlicht. Deze verschillen in kleur worden uitgedrukt in een kleurtemperatuur (Kelvin). Een lamp (lichtbron) heeft ook zijn eigen kleurtemperatuur. Hieronder een overzicht van de lichtbronnen en hun kleurtemperatuur.

 

Tips:

  1. Maak eerst een inventarisatie van de huidige verlichting in de ruimte. Kijk hierbij naar soort lamp en welke lichtbron wordt er gebruikt.
  2. Bepaal waar je welk soort licht nodig hebt (algemeen, werklicht of sfeerlicht). Dit kan uiteraard ook overlappen.
  3. Verdeel de verlichting gelijkmatig over de drie zone’ s.
  4. Kies voor lichtbronnen met dezelfde kleurtemperatuur, dit geeft een eenduidig beeld.
  5. Een moderne inrichtingsstijl kan je versterken met een koelere kleurtemperatuur. De landelijke/klassieke stijl vraagt juist om een warmere kleurtemperatuur.