Licht is een van de meest belangrijke elementen van een goed doordacht interieur. Licht kan een interieur maken of breken. Het hebben van mooi daglicht lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Je dient rekening te houden met de lichtinval van elke ruimte, de lichtkleur, maar ook de karaktereigenschappen van iedere ruimte. De functie van de ruimte, de vloer, gordijnen en mogelijk reflecterende elementen.

Te veel daglicht of juist te weinig daglicht

Veel mensen vinden hun huis te donker. Dat wil niet zeggen dat het echt te donker is, het kan ook betekenen dat het contrast in huis te groot is, waardoor het vaak te donker aan voelt, omdat je ogen veel moeten corrigeren. Ook dan is het zaak de balans terug te brengen, door bij de ramen te dempen, of het licht egaler verder het huis in te krijgen.

Ook kan het zijn dat je kleine ramen hebt, ten opzichte van het vloeroppervlak. Of dat je huis erg diep is.
Er zijn een aantal manieren om meer daglicht je huis te krijgen.

 

1. Kies voor lichte bestrating voor het raam.

Zorg dat je lichte tegels buiten voor het raam plaatst. Door de weerkaatsing van het licht op deze tegels wordt het licht weer naar binnen toe gereflecteerd. Op deze manier krijg je eenvoudig meer licht binnen.

2. Snoei de struiken

Snoei de begroeiing in de tuin terug. Zorg ervoor dat planten niet voor het raam staan en zo het licht tegen houden. Kijk ook wat er tegenover je raam groeit. Een grote struik die enkele meters van je raam af staat houdt behoorlijk wat licht tegen. Hoe meer lucht je kan zien, hoe meer licht naar binnen kan vallen.

3. Maak je kozijnen wit

Door de kleur van je kozijnen en overige houtwerk hoogglans wit te schilderen (bijv. in RAL 9010 of zelfs 9016) weerkaats je meer daglicht je huis in. Tevens zorgen witte kozijnen ervoor dat je aandacht naar buiten getrokken wordt, terwijl bij donkere kozijnen de kozijnen meer als een omlijsting van het beeld werken.

 

4. Hang lamellen op voor meer daglicht

Wat? Je zou denken dat raamdecoratie voor de ramen juist licht tegen houden, maar nee. Als je grote 50 of 70mm brede houten witte horizontale lamellen voor de ramen hangt zullen deze als spiegeltjes het invallend licht je kamer in reflecteren. Speel met de positie van de lamellen voor optimale lichtopbrengst. En: kies niet voor ladderband maar voor draad dit zorgt voor een luchtiger geheel.

6. Blingbling

Zoals jullie uiteraard allang weten reflecteren spiegels veel licht, maar er zijn meer glanzende materialen. Pas bijvoorbeeld een metaal of hoog glans oppervlaktes dicht bij je raam toe. Denk aan bijvoorbeeld glanzende tafeltjes, een dienblad, een glanzende accessoire, etc.

5. De vensterbank leeg

Door vensterbank leeg te maken kan er optimaal licht naar binnen vallen. Als je de vensterbank dat ook nog fris wit schildert heb je nog meer licht reflectie.

7. Vermijd hoge kasten

Vermijd hoge meubels in de buurt van het raam. Kies juist voor lichte, ranke meubels. Door meubels op pootjes te kiezen, kan het daglicht verder over de vloer de kamer in "rollen".

9. Gladde wanden

Kies ook voor glad afgewerkte wanden, zo licht mogelijk uiteraard. echter wil dat niet zeggen dat er geen kleur gebruikt kan worden. Lichte kleuren zorgen ervoor dat het daglicht minder geabsorbeerd wordt. Heb je grof stucwerk of spachtelputz, overweeg dan glad stucwerk.

8. De vloer

Ik verklapte het eerder al een beetje, gebruik ook je vloer als reflector. Het meeste daglicht valt op de vloer, dus hoe meer licht de vloer kan weerkaatsen, hoe lichter je interieur wordt. Kies dus voor lichte materialen met een hoge reflectiewaarden.

10. Grotere maatregelen

Heb je met bovenstaande tips nog niet genoeg daglicht in huis? Dan wordt het tijd voor grof geschut. Je kunt een extra raam laten plaatsen of een bestaand raam vergroten. Houd er rekening mee dat een raam naar beneden toe vergroten eenvoudiger (en dus voordeliger) is dan naar boven toe. Je kunt ook kijken naar een dakraam, lichtstraat of solartube.

Ben je benieuwd welke maatregelen er bij jou thuis toegepast kunnen worden en wil je hier een keer met mij over gedachte wisselen. Meld je dan aan voor bijvoorbeeld een Interieurcoach sessie.